Ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto, słodki budyń i lekko kwaśny rabarbar, czyli połączenie idealne.

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy.

Dodać pokrojone w kostkę masło.

Ciasto wyrabiać do powstania drobnej kruszonki (można wyrabiać palcami lub mieszadłem miksera do wyrabiania ciasta).

Dodać żółtka i zagnieść w jednolitą kulę.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną włożyć do lodówki.

Drugą część ciasta podzielić na mniejsze kawałki i rozprowadzić równomiernie palcami w foremce o wymiarach ok. 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Wyrównać lekko ugniatając.

Nakłuć widelcem.

Rabarbar pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto.

3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.

Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

Gdy mleko zacznie kipieć, wlać do niego rozpuszczony budyń i energicznie mieszać przez chwilę do momentu, aż masa zgęstnieje.

Gorącym budyniem zalać ciasto z rabarbarem.

Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta (z lodówki).

Piec 40 minut w temp. 180°C.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.