Kruche ciasto, słodki budyń i lekko kwaśny rabarbar, czyli połączenie idealne.
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy.
Dodać pokrojone w kostkę masło.
Ciasto wyrabiać do powstania drobnej kruszonki (można wyrabiać palcami lub mieszadłem miksera do wyrabiania ciasta).
Dodać żółtka i zagnieść w jednolitą kulę.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną włożyć do lodówki.
Drugą część ciasta podzielić na mniejsze kawałki i rozprowadzić równomiernie palcami w foremce o wymiarach ok. 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać lekko ugniatając.
Nakłuć widelcem.
Rabarbar pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto.
3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.
Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
Gdy mleko zacznie kipieć, wlać do niego rozpuszczony budyń i energicznie mieszać przez chwilę do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gorącym budyniem zalać ciasto z rabarbarem.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta (z lodówki).
Piec 40 minut w temp. 180°C.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/