Ciasto z budyniem i kajmakiem

Ciasto z budyniem i kajmakiem

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka bakalii do posypania
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i wymieszać łyżką. Piec w okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia.

Ciasto z budyniem i kajmakiem 2

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta.

W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce.

Ciasto z budyniem i kajmakiem 3

Dodaj komentarz