Ciasto stracciatella z malinami

Ciasto straciatella 2

Czekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao
  • 100 g śmietany 18%
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 500 g malin

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej
  • 25 g gorzkiej czekolady

Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w małym garnku z połamaną na kawałki czekoladą.  Kakao wymieszać ze śmietaną i mlekiem.

Jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę z kakao i śmietaną i całość zmiksować. Dodać mąkę i proszek i miksować do czasu połączenia się składników.

Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC  (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.

Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem.

Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać startą czekoladą (50 g mlecznej i 25 g gorzkiej).

Ciasto straciatella 3

Źródło: mojewypieki.com

Dodaj komentarz