Ciasto na herbatnikach z kremem na bazie mascarpone.
Składniki:
- ok. 300 g herbatników
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 puszka (460 g) masy kajmakowej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 duży wafelek typu Prince Polo (50 g)
- 75 g solonych orzeszków ziemnych
Polewa czekoladowa:
- 50 g mleka
- 50 g masła
- 100 g czekolady deserowej
- 25 g solonych orzeszków ziemnych
Orzechy dość drobno posiekać.
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywną masę.
Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
I masa: Do 1/3 masy dodać łyżeczkę cukru pudru i dokładnie zmiksować.
II masa: Do 2/3 masy dodać dwie łyżki masy kajmakowej i dokładnie zmiksować. Następnie dodać 25 g orzechów i posiekanego wafelka i wymieszać łyżką.
III masa: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z 50 g orzechów.
Na dnie formy (ja użyłam okrągłej formy o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę z orzechami i wafelkiem (II masa).
Ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nią masę kajmakową (III masa).
Znowu ułożyć warstwę herbatników, a na nią masę z cukrem pudrem (I masa).
Ciasto odstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę posiekać na małe kawałki.
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło i mleko.
Dodać czekoladę i mieszać intensywnie łyżką do czasu rozpuszczenia całości.
Odstawić do przestudzenia.
Gotowe ciasto polać przestudzoną polewą i posypać posiekanymi orzeszkami.
Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.