Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto na herbatnikach z kremem na bazie mascarpone.

Składniki:

  • ok. 300 g herbatników
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 puszka (460 g) masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 duży wafelek typu Prince Polo (50 g)
  • 75 g solonych orzeszków ziemnych

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mleka
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 25 g solonych orzeszków ziemnych

Orzechy dość drobno posiekać.

Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywną masę.

Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).

I masa: Do 1/3 masy dodać łyżeczkę cukru pudru i dokładnie zmiksować.

II masa: Do 2/3 masy dodać dwie łyżki masy kajmakowej i dokładnie zmiksować. Następnie dodać 25 g orzechów i posiekanego wafelka i wymieszać łyżką.

III masa: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z 50 g orzechów.

Na dnie formy (ja użyłam okrągłej formy o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki.

Na herbatniki wyłożyć masę z orzechami i wafelkiem (II masa).

Ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nią masę kajmakową (III masa).

Znowu ułożyć warstwę herbatników, a na nią masę z cukrem pudrem (I masa).

Ciasto odstawić do lodówki.

Przygotować polewę czekoladową.

Czekoladę posiekać na małe kawałki.

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło i mleko.

Dodać czekoladę i mieszać intensywnie łyżką do czasu rozpuszczenia całości.

Odstawić do przestudzenia.

Gotowe ciasto polać przestudzoną polewą i posypać posiekanymi orzeszkami.

Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.