Kolejna wersja ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj. Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców
- 400 g jogurtu greckiego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g owoców (truskawek, borówek, malin lub jeżyn)
- lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodać jogurt i miksować jeszcze przez chwilę. Następnie zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia do połączenia się składników.
Umyte i osuszone owoce obtoczyć w mące. Do podłużnej formy (użyłam formy o wymiarach 27,5 x 8,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta. Na masę ułożyć owoce a następnie wylać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia).
Ciepłe ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać z wodą).