Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami 3

Proste ciasto jogurtowe. Na górze słodka kruszonka, a pod nią jagody. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 380 g jagód
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto jogurtowe z jagodami

Składniki ciasta wyjąć z lodówki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki kruszonki rozgnieść palcami i uformować w kulę. Okręcić w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.

Masło do ciasta rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jagody umyć i wysuszyć.

Ciasto jogurtowe z jagodami 4

Cukier i cukier waniliowy zmiksować z jajkami na puszystą, jasną masę.

Masę wymieszać mikserem z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i rozpuszczonym masłem.

Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Jagody wymieszać z dwoma łyżkami mąki.

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do tortownicy wylać ciasto.

Na ciasto wyłożyć jagody. Całość posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto jogurtowe z jagodami 2

2 komentarze

Dodaj komentarz