Ciasto i sos do pizzy

Pizza 3

Pizza to danie, które często gości na moim stole. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis na szybką pizzę z piekarnika.

Jeśli macie ochotę spróbować nieco ambitniejszego przepisu, bardzo polecam przepis na pizzę neapolitańską.

Pizzę należy piec w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

Walory pizzy znacznie poprawia wypiek na specjalnym kamieniu. Wszystkim smakoszom pizzy polecam ten zakup!

Z przepisu wypiekam 4 średniej wielkości pizze.

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej (typu 00)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Pizza 5

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i solą.

Dodać mąkę oraz oliwę.

Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania).

Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości ciasta).

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy

Pizza 6

Pomidory przelać do garnka wraz z przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem.

Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.

Najlepiej użyć dość wysokiego garnka, bo sos będzie chlapał podczas gotowania.

Na koniec całość zblendować i dodać drobno posiekane liście bazylii.

Z podanych składników wychodzi nieco więcej sosu niż potrzeba do pizzy. Ja jednak używam nadmiaru jako dodatkowy sos.

Pizza 2

Dodatki:

  • ok. 300 g tartej mozzarelli
  • dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone pomidory, pieczarki)
  • opcjonalnie suszone oregano do posypania

Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika).

Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania.

Ciasto podzielić na cztery równe części. Jeśli nie używacie kamienia do pizzy a pieczecie np. w foremce, możecie podzielić ciasto na dwie lub trzy części.

W przypadku wypieku na kamieniu, łatwiej jest przenosić mniejsze placki.

Pizza 4

Stolnicę lub blat podsypać mąką.

Każdą część ciasta poprzez delikatne rozciąganie uformować w kształt cienkiego okręgu.

Można również rozwałkować.

Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia).

Pizza 8

Ciasto polać sosem pomidorowym (rozprowadzić równomiernie łyżką).

Posypać startą mozzarellą.

Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone dodatki.

Całość posypać suszonym oregano (można pominąć).

Pizzę piec do czasu rozpuszczenia sera i zrumienienia (kilka minut w zależności od mocy piekarnika).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.