Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Ciasto Ferrero Rocher

Uwielbiam pralinki Ferrero Rocher, dlatego musiałam wypróbować też to ciasto 🙂 W skład wchodzą herbatniki czekoladowe, mascarpone z bitą śmietaną, orzechy i czekoladowa masa kajmakowa, co sprawia, że ciasto jest bardzo bogate i słodkie 🙂

Najlepiej smakuje po kilku godzinach przechowywania w lodówce, kiedy herbatniki mocno zmiękną.

Gotowe ciasto można udekorować pralinkami, ale według mnie jest ono na tyle słodkie, że można pominąć.

Składniki:

  • ok. 500 g herbatników kakaowych
  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 1 puszka (460 g) kakaowej masy kajmakowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duży wafelek typu Prince Polo (50 g)
  • 100 g orzechów laskowych

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mleka
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • pralinki Ferrero Rocher do dekoracji

Orzechy (100 g do kremu i 50 g do polewy) uprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich zacznie lekko pękać.

Przestudzić przez chwilę i partiami rozcierać między dwoma papierowymi ręcznikami. Skórka z orzechów powinna w większości odejść.

Tak przygotowane orzechy dość drobno posiekać (ale nie za drobno!).

Ciasto Ferrero Rocher 2

Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywną masę.

Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).

I masa: Do 1/3 masy dodać łyżkę cukru pudru i dokładnie zmiksować.

II masa: Do 2/3 masy dodać dwie łyżki masy kajmakowej i dokładnie zmiksować. Następnie dodać 50 g orzechów i posiekanego wafelka i wymieszać łyżką.

III masa: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z 50 g orzechów.

Na dnie formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm (ja użyłam szklanej formy) ułożyć herbatniki.

Na herbatniki wyłożyć masę z orzechami i wafelkiem (II masa).

Ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nią masę kajmakową (III masa).

Znowu ułożyć warstwę herbatników, a na nią masę z cukrem pudrem (I masa).

Ciasto Ferrero Rocher 3

Przygotować polewę czekoladową.

Czekoladę posiekać na małe kawałki.

W garnku rozpuścić masło i mleko.

Zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Mieszać intensywnie łyżką do czasu rozpuszczenia całości.

Dodać pozostałe orzechy (50 g) i dokładnie wymieszać.

Odstawić do przestudzenia.

Gotowe ciasto polać tak przygotowaną, przestudzoną polewą.

Można dodatkowo udekorować pralinami.

Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Źródło: http://www.wysmakowane.pl/

8 komentarzy

  1. Czy mleko jest w proszku czy plynne?bo 50g mleka to rozumiem ze w proszku.

  2. Pyszne ciasto 🙂

Skomentuj Bullio Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.