Uwielbiam pralinki Ferrero Rocher, dlatego musiałam wypróbować też to ciasto 🙂 W skład wchodzą herbatniki czekoladowe, mascarpone z bitą śmietaną, orzechy i czekoladowa masa kajmakowa, co sprawia, że ciasto jest bardzo bogate i słodkie 🙂
Najlepiej smakuje po kilku godzinach przechowywania w lodówce, kiedy herbatniki mocno zmiękną.
Gotowe ciasto można udekorować pralinkami, ale według mnie jest ono na tyle słodkie, że można pominąć.
Składniki:
- ok. 500 g herbatników kakaowych
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietanki 36%
- 1 puszka (460 g) kakaowej masy kajmakowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 duży wafelek typu Prince Polo (50 g)
- 100 g orzechów laskowych
Polewa czekoladowa:
- 50 g mleka
- 50 g masła
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- pralinki Ferrero Rocher do dekoracji
Orzechy (100 g do kremu i 50 g do polewy) uprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich zacznie lekko pękać.
Przestudzić przez chwilę i partiami rozcierać między dwoma papierowymi ręcznikami. Skórka z orzechów powinna w większości odejść.
Tak przygotowane orzechy dość drobno posiekać (ale nie za drobno!).
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywną masę.
Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
I masa: Do 1/3 masy dodać łyżkę cukru pudru i dokładnie zmiksować.
II masa: Do 2/3 masy dodać dwie łyżki masy kajmakowej i dokładnie zmiksować. Następnie dodać 50 g orzechów i posiekanego wafelka i wymieszać łyżką.
III masa: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z 50 g orzechów.
Na dnie formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm (ja użyłam szklanej formy) ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę z orzechami i wafelkiem (II masa).
Ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nią masę kajmakową (III masa).
Znowu ułożyć warstwę herbatników, a na nią masę z cukrem pudrem (I masa).
Przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę posiekać na małe kawałki.
W garnku rozpuścić masło i mleko.
Zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Mieszać intensywnie łyżką do czasu rozpuszczenia całości.
Dodać pozostałe orzechy (50 g) i dokładnie wymieszać.
Odstawić do przestudzenia.
Gotowe ciasto polać tak przygotowaną, przestudzoną polewą.
Można dodatkowo udekorować pralinami.
Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Źródło: http://www.wysmakowane.pl/
Czy mleko jest w proszku czy plynne?bo 50g mleka to rozumiem ze w proszku.
Mleko płynne 🙂
Pyszne
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 u mnie w rodzinie jest hitem!
Pyszne ciasto 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
wygląda genialnie!
Dziękuję 🙂 i polecam! ja robiłam wczoraj pierwszy raz i na pewno nie ostatni 🙂