Ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem 3

Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 190 g śmietany 18%
  • 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 250 g cukru

Krem:

  • 330 ml zimnej śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu)

Ciasto czekoladowe z kremem 2

Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i śmietanę i miksować do czasu połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC.  Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić.

Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy na wierzch ciasta). Połamaną czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (kilka minut w niskiej mocy) lub na małym ogniu w kąpieli wodnej. Dodać do pozostałego kremu i zmiksować.

Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Przełożyć kremem czekoladowym. Na wierzchu rozprowadzić odłożony jasny krem. Posypać utartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać po co najmniej kilku godzinach.

Ciasto czekoladowe z kremem

Dodaj komentarz