Ciasto czekoladowe z herbatnikami i kaszą manną

Ciasto czekoladowe z kaszą manną 2

Szybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • szklanka kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 duże opakowania herbatników (po 250 g)
  • do namaczania herbatników: szklanka  mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5

Polewa czekoladowa:

  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g mlecznej czekolady

1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 200 g masła. Kakao rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Do gotującego się mleka dodawać kaszę a następnie kakao ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia.

Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ja ułożyłam 4 warstwy herbatników w formie o wymiarach 28 x 22 cm. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić na małym ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji). Polewa nie jest zbyt gęsta po przygotowaniu, ale zastyga wystarczająco w lodówce.

Dodaj komentarz