Szybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku.
Składniki:
- 1 litr mleka
- szklanka kaszy manny
- pół szklanki cukru
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 2 duże opakowania herbatników (po 250 g)
- do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5
Polewa czekoladowa:
1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 200 g masła.
Kakao rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
Do gotującego się mleka dodawać kaszę a następnie kakao ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia.
Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą).
Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ja ułożyłam 4 warstwy herbatników w formie o wymiarach 28 x 22 cm.
Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić na małym ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji). Polewa nie jest zbyt gęsta po przygotowaniu, ale zastyga wystarczająco w lodówce.
Musi być smaczne. Zrobię którgoś dnia. Dzisiaj po obiedzie u mnie zamiast ciasta podałam pizzę czekoladową guseppe W ciągu kilku sekund z talerza zniknęła