Pyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 20 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około 8 cm. Po nałożeniu delikatnie rozpłaszczyć.