Ciastka z czekoladą

Ciastka z czekoladą 2

Pyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Ciastka z czekoladą

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około 8 cm. Po nałożeniu delikatnie rozpłaszczyć.

Ciastka z czekoladą 3

Dodaj komentarz