Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki razowej mąki żytniej
  • 4 średnie dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jajka wymieszać z oliwą, jogurtem, miodem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki.

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm.

Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz