Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki razowej mąki żytniej
- 4 średnie dojrzałe banany
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jajka wymieszać z oliwą, jogurtem, miodem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki.
Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.