Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 50 ml mleka
- 80 g ziaren słonecznika
- 60 g pestek dyni
- 40 g ziaren sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- masło do wysmarowania formy
- otręby pszenne do wysypania formy
- ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką).
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie wysypać otrębami pszennymi. Ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić ręką. Posypać ziarnami sezamu i odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230°C ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i ostudzić.