Chleb razowy z ziarnami

Chleb razowy z ziarnami

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 40 g ziaren sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • masło do wysmarowania formy
  • otręby pszenne do wysypania formy
  • ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba

Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką).

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie wysypać otrębami pszennymi. Ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić ręką. Posypać ziarnami sezamu i odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.

Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230°C  ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i ostudzić.

Chleb razowy z ziarnami 2

Dodaj komentarz