Chili con carne drobiowe

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z udek kurczaka (bez kości)
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku (około pół łyżeczki)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta chili (w zależności od upodobań można dodać więcej)
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • ryż/pieczywo
  • śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję)
  • tarta mozzarella do posypania
  • opcjonalnie: awokado, świeża kolendra

Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek.

Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut.

Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut.

Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany.

Można posypać drobno startą mozzarellą i świeżą kolendrą oraz podawać z dodatkiem pokrojonego awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.