Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z udek kurczaka (bez kości)
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku (około pół łyżeczki)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta chili (w zależności od upodobań można dodać więcej)
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- ryż/pieczywo
- śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję)
- tarta mozzarella do posypania
- opcjonalnie: awokado, świeża kolendra
Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek.
Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut.
Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut.
Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany.
Można posypać drobno startą mozzarellą i świeżą kolendrą oraz podawać z dodatkiem pokrojonego awokado.