Burrito

burrito 2

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną.

Tortilla (6 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Masło rozpuścić w gorącej wodzie.

Dodać do mąki i soli.

Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy miksera/robota planetarnego z łopatkami do wyrabiania ciasta (tę opcję polecam).

Ciasto odstawić na godzinę.

Po tym czasie podzielić na 6 części.

Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm.

W czasie wałkowania ciasto podsypywać delikatnie mąką.

Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek).

Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka)
  • 1/2 papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta chili (w zależności od upodobań można dodać więcej)
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku

Cebulę, pomidory oraz paprykę posiekać w drobną kostkę.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek i całość zamieszać.

Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy.

Smażyć kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną.

Dodać kukurydzę i fasolę i smażyć jeszcze kilka minut.

Salsa:

  • 1 pomidor
  • 1/3 małej czerwonej papryki
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • sok wyciśnięty z 1/4 limonki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

Dodatkowo:

  • starty żółty ser
  • śmietana

Przed podaniem farsz mięsny podgrzać.

Tortillę napełnić mięsem i startym serem.

Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.

Podawać z salsą i śmietaną.

burrito

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.