
Danie z RPA. Curry podawane w wydrążonych bochenkach jasnego chleba.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 19 – BUNNY CHOW
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 320 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 duże ziemniaki
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka octu
- 1 duży bochenek białego chleba (do podania 3 porcji)
- olej do smażenia
Cebulę, ziemniaki, pomidory i kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę.
Marchew pokroić w grubsze plastry.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku.
Dodać ziemniaki i marchew.
Doprawić solą, curry, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.
Smażyć kilka minut na patelni, co jakiś czas mieszając.
Dodać kurczaka, pokrojone świeże pomidory, pomidory z puszki, ocet i liść laurowy.
Całość dokładnie zamieszać.
Po ok. 5 minutach przykryć pokrywką.
Dusić na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki i marchew zmiękną (ok. 30 minut).
Mieszać co jakiś czas.
Danie podawać w wydrążonym chlebie.
Można posypać kolendrą.
