Bunny chow

Danie z RPA. Curry podawane w wydrążonych bochenkach jasnego chleba.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 19 – BUNNY CHOW

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 320 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 duże ziemniaki
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka octu
  • 1 duży bochenek białego chleba (do podania 3 porcji)
  • olej do smażenia

Cebulę, ziemniaki, pomidory i kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę.

Marchew pokroić w grubsze plastry.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku.

Dodać ziemniaki i marchew.

Doprawić solą, curry, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Smażyć kilka minut na patelni, co jakiś czas mieszając.

Dodać kurczaka, pokrojone świeże pomidory, pomidory z puszki, ocet i liść laurowy.

Całość dokładnie zamieszać.

Po ok. 5 minutach przykryć pokrywką.

Dusić na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki i marchew zmiękną (ok. 30 minut).

Mieszać co jakiś czas.

Danie podawać w wydrążonym chlebie.

Można posypać kolendrą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.