Bułki z płatkami owsianymi

Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Dodatkowo (na wierzch):

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • garść płatków owsianych

Płatki, miód, masło i sól zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i również odstawić.

Wszystko wymieszać z mąką żytnią i pszenną oraz siemieniem lnianym.

Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Można też wyrobić mikserem planetarnym z mieszadłami do wyrabiania ciasta.

Ciasto odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części.

Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć.

Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).

Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 20 minut.

Inspiracja: https://mojewypieki.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.