Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika

Bułki z ziarnami

Bułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek.  To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec 🙂

Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziaren słonecznika łuskanych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki zmieszanych pestek dyni i ziaren słonecznika do posypania
  • mąka pszenna do podsypywania

Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania).  Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce).

Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC.  Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.

Bułki z ziarnami 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.