Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek.
Składniki:
- ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g drożdży
- 120 ml mleka
- 175 ml wody
Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki). Odrywać po kawałku i wyrabiać w dłoniach kulki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można przy użyciu drewnianego patyczka zrobić “przedziałek” w bułce. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 15-20 minut.
Na dno piekarnika wstawić formę z wodą. Piec ok. 13 minut w temperaturze 230ºC.
Fantastyczna strona z jeszcze bardziej fantastycznymi przepisami☺
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję 🙂