Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe 2

Bardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu

Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym).

Masło rozpuścić i chwilę przestudzić.

W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki.

Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Bułki śniadaniowe

Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto.

Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem.

Piec 15 minut w temperaturze 190ºC.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.

Bułki śniadaniowe 3

Jeden komentarz

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.