Bardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania
- 10 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym).
Masło rozpuścić i chwilę przestudzić.
W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto.
Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem.
Piec 15 minut w temperaturze 190ºC.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie 🙂