Bułki do burgerów

Miękkie bułki do burgerów z dodatkiem masła i mleka.

Przepis na 4 dość duże bułki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • ziarna sezamu do posypania

Mleko lekko podgrzać.

W misce wymieszać drożdże z 1/4 szklanki mleka i cukrem.

Ostawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić.

W misce wymieszać łyżką mąkę, rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko oraz sól.

Ciasto wyrobić – najlepiej hakiem miksera planetarnego (ok. 10 minut), ale można też ręcznie (nieco dłużej – ok. 15 minut).

Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło.

Ciasto przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.

Wyrobić przez chwilę i podzielić na 4 równe części.

Każdą część ciasta uformować w kulkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kulki lekko rozpłaszczyć ręką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką).

Piekarnik nagrzać do 210°C.

Żółtko wymieszać z mlekiem i tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki.

Następnie posypać je ziarnami sezamu.

Piec przez 15 minut w temp. 210°C.

7 komentarzy

  1. Pingback: Burger drwala z kurczakiem – Bullio

  2. Z reguły szłam na łatwiznę i kupowałam bułki do hamburgerów w sklepie, ale przyznaję, że zainspirował mnie ten przepis i chyba spróbuję 🙂

  3. Nigdy sama nie robiłam. Takie burgery domowe to jest to

  4. Wyglądają idealnie. Chętnie skorzystam z przepisu jeśli można. 🙂

  5. Pingback: Domowy McChicken (burger drobiowy) – Bullio

Skomentuj Iwona Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.