Te bułki są rewelacyjne 🙂 Mięciutkie i baaaardzo aromatyczne dzięki dodatkowi masła czosnkowo-ziołowego. Zdecydowanie polecam. Z przepisu wychodzi 8 dość dużych bułek.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko do wysmarowania bułek
Masło czosnkowo-ziołowe:
Mleko delikatnie podgrzać (powinno być lekko ciepłe) i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
Odczekać aż rozczyn lekko się spieni i wymieszać z przesianą mąką i roztopionym masłem. Najlepiej mieszać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta. Masa jest lekko lepiąca. W razie jeśli wyrabiamy ręcznie, może okazać się że niezbędne jest dodanie mąki (ale dodawać tylko tyle aby udało się wyrobić ciasto, jak najmniej).
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i suszonymi ziołami.
Z wyrośniętego ciasta formować lekko podłużne bułeczki.
Posmarować je roztrzepanym jajkiem, naciąć wzdłuż nożem, a powstałe nacięcie wypełnić masłem (z masła uformować podłużny wałeczek).
Bułki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Źródło: http://przepisnachleb.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)