Bułki czosnkowo-ziołowe

bulki-czosnkowo-ziolowe-3

Te bułki są rewelacyjne 🙂 Mięciutkie i baaaardzo aromatyczne dzięki dodatkowi masła czosnkowo-ziołowego. Zdecydowanie polecam. Z przepisu wychodzi 8 dość dużych bułek.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko do wysmarowania bułek

Masło czosnkowo-ziołowe:

  • 60 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • szczypta soli

bulki-czosnkowo-ziolowe-2

Mleko delikatnie podgrzać (powinno być lekko ciepłe) i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.

Odczekać aż rozczyn lekko się spieni i wymieszać z przesianą mąką i roztopionym masłem. Najlepiej mieszać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta. Masa jest lekko lepiąca. W razie jeśli wyrabiamy ręcznie, może okazać się że niezbędne jest dodanie mąki (ale dodawać tylko tyle aby udało się wyrobić ciasto, jak najmniej).

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i suszonymi ziołami.

Z wyrośniętego ciasta formować lekko podłużne bułeczki.

Posmarować je roztrzepanym jajkiem, naciąć wzdłuż nożem, a powstałe nacięcie wypełnić masłem (z masła uformować podłużny wałeczek).

Bułki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

bulki-czosnkowo-ziolowe

Źródło: http://przepisnachleb.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.