Bułeczki ziołowe

Bułki ziołowe

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 15 świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka liści bazylii
  • kilka liści oregano
  • kilka liści pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku

Bułki ziołowe 3

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z solą i cukrem. Masło rozpuścić. Z rozczynu z drożdży, mąki i rozpuszczonego masła wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą mieszadeł do wyrabiania miksera). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

4 łyżki oliwy wymieszać z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem.

Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm wysmarować oliwą (1 łyżką). Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki (ok. 7 sztuk). Ułożyć w formie i nasmarować oliwą z ziołami (przy użyciu pędzelka). Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut.

Bułki ziołowe 2

Dodaj komentarz