Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 15 świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka liści bazylii
- kilka liści oregano
- kilka liści pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z solą i cukrem. Masło rozpuścić. Z rozczynu z drożdży, mąki i rozpuszczonego masła wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą mieszadeł do wyrabiania miksera). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
4 łyżki oliwy wymieszać z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem.
Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm wysmarować oliwą (1 łyżką). Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki (ok. 7 sztuk). Ułożyć w formie i nasmarować oliwą z ziołami (przy użyciu pędzelka). Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut.