Zdrowe, pożywne i proste danie 🙂 Biała kasza gryczana z warzywami. Kasza biała nie ma charakterystycznego posmaku kaszy prażonej, dzięki czemu jest dużo delikatniejsza.
Składniki:
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 1 średni brokuł (ok. 500 g)
- 1 średnia marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Marchew obrać. Od brokuła odciąć łodygę i podzielić go na mniejsze różyczki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Brokuła i marchew wrzucić na gotującą się wodę i gotować do czasu zmięknięcia. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
Cebulę, paprykę i ugotowaną marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę. Smażyć przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać marchew i paprykę. Doprawić solą, pieprzem, chilli, suszoną papryką i wyciśniętym czosnkiem. Całość zamieszać i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę, kukurydzę i łyżeczkę masła. Wszystko dokładnie zamieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilę.