Batony FIT

fit-batony

Świetna przekąska do pracy czy szkoły. Bardzo szybko się je robi. Słodzone miodem i bananami. Jeśli ktoś woli mniej słodkie, polecam dodać łyżkę miodu mniej 🙂 Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce).

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki ziaren sezamu
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko

Banany rozgnieść widelcem. Miód rozpuścić w garnku i wymieszać z pozostałymi składnikami. Formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Masę wyłożyć do formy i mocno docisnąć. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu pokroić. Z podanej porcji wychodzi 10 batonów.

fit-batony-2

Dodaj komentarz