Świetna przekąska do pracy czy szkoły. Bardzo szybko się je robi. Słodzone miodem i bananami. Jeśli ktoś woli mniej słodkie, polecam dodać łyżkę miodu mniej 🙂 Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce).
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki ziaren sezamu
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
Banany rozgnieść widelcem.
Miód rozpuścić w garnku i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Masę wyłożyć do formy i mocno docisnąć.
Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu pokroić.
Z podanej porcji wychodzi 10 batonów.