Batony daktylowe

Batony z daktyli, orzechów i płatków owsianych.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 g ulubionych orzechów (np. włoskich, laskowych, pekan) i/lub migdałów
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka suszonych jagód goji

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut do zmięknięcia.

Orzechy i migdały drobno posiekać.

Daktyle dokładnie odsączyć z wody na sitku, a następnie zblendować.

W misce wymieszać mikserem płatki owsiane, zblendowane daktyle i masło orzechowe.

Następnie dodać jagody goji i orzechy/migdały i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do małej formy do pieczenia.

Ugnieść łyżką na grubość ok. 1 cm.

Przykryć przezroczystą folią i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Gotową masę kroić nożem w podłużne batony (ja pokroiłam na 8 średniej wielkości batoników).

Jeden komentarz

  1. Słodycz daktylowa na pewno dużo lepsza. Prosty przepis. 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*