Batony z daktyli, orzechów i płatków owsianych.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 150 g ulubionych orzechów (np. włoskich, laskowych, pekan) i/lub migdałów
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka suszonych jagód goji
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut do zmięknięcia.
Orzechy i migdały drobno posiekać.
Daktyle dokładnie odsączyć z wody na sitku, a następnie zblendować.
W misce wymieszać mikserem płatki owsiane, zblendowane daktyle i masło orzechowe.
Następnie dodać jagody goji i orzechy/migdały i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do małej formy do pieczenia.
Ugnieść łyżką na grubość ok. 1 cm.
Przykryć przezroczystą folią i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Gotową masę kroić nożem w podłużne batony (ja pokroiłam na 8 średniej wielkości batoników).
Pyszne domowe batoniki. Podoba mi się skład. 🙂
Słodycz daktylowa na pewno dużo lepsza. Prosty przepis. 🙂