Batat faszerowany ciecierzycą i pomidorami

Bataty

Bardzo aromatyczny batat podawany z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat
  • 380 g ciecierzycy w puszce
  • 150 g pomidorów w puszce
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • szczypta suszonej słodkiej papryki
  • sok z cytryny do smaku

Batata umyć, wysuszyć i przekroić wzdłuż na pół.

W misce wymieszać batata z olejem, solą i pieprzem.

Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem), przez ok. 30-35 minut.

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim marchewkę i cebulę (do miękkości).

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, cynamon, ziele angielskie, pieprz cayenne. Smażyć przez chwilę.

Dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, syrop klonowy i pomidory. Smażyć przez ok. 5 minut. Na koniec dodać kolendrę.

Miąższ z upieczonego batata delikatnie wyjąć łyżeczką, starając się nie uszkodzić skórki.

Miąższ ugnieść widelcem i wymieszać  z jajkiem oraz masą z ciecierzycy i pomidorów.

Gotowym farszem wypełnić skórki od batatów.

Ułożyć ponownie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem).

Przygotować sos. W miseczce wymieszać jogurt, paprykę i sok z cytryny.

Gotowego batata podawać z sosem.

Bataty 2

Źródło: “28 dni Bikini Body. Przewodnik po zdrowym jedzeniu i stylu życia” Itsines Kayla

2 komentarze

  1. Wygląda smakowicie! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.