Bardzo aromatyczny batat podawany z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 1 średniej wielkości batat
- 380 g ciecierzycy w puszce
- 150 g pomidorów w puszce
- 1/2 małej cebuli
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka świeżej kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- szczypta suszonej słodkiej papryki
- sok z cytryny do smaku
Batata umyć, wysuszyć i przekroić wzdłuż na pół.
W misce wymieszać batata z olejem, solą i pieprzem.
Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem), przez ok. 30-35 minut.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim marchewkę i cebulę (do miękkości).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, cynamon, ziele angielskie, pieprz cayenne. Smażyć przez chwilę.
Dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, syrop klonowy i pomidory. Smażyć przez ok. 5 minut. Na koniec dodać kolendrę.
Miąższ z upieczonego batata delikatnie wyjąć łyżeczką, starając się nie uszkodzić skórki.
Miąższ ugnieść widelcem i wymieszać z jajkiem oraz masą z ciecierzycy i pomidorów.
Gotowym farszem wypełnić skórki od batatów.
Ułożyć ponownie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem).
Przygotować sos. W miseczce wymieszać jogurt, paprykę i sok z cytryny.
Gotowego batata podawać z sosem.
Źródło: „28 dni Bikini Body. Przewodnik po zdrowym jedzeniu i stylu życia” Itsines Kayla
Wygląda smakowicie! 🙂
Dziękuję, bardzo polecam 🙂 niezwykle aromatyczne!