Bajgle

Tradycyjne bajgle należy przed pieczeniem włożyć do wrzącej wody. Można posypać makiem lub sezamem.

Składniki na 8 bajgli:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • mak i sezam do posypania

Do gotowania:

  • 600 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Mąkę przesypać do miski.

Ciepłą (nie gorącą!) wodę wymieszać z miodem i drożdżami, a następnie dodać do mąki.

Dosypać soli.

Wszystko dokładnie wymieszać – najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami do czasu uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Można też wymieszać przy pomocy miksera planetarnego z hakiem.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut. Następnie znowu wyrobić przez kilka minut.

Ciasto przełożyć do plastikowego pojemnika i przykryć szczelnie pokrywką.

Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temp. pokojowej.

Następnie przełożyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Ciasto wyjąc z lodówki i przełożyć na blat podsypany mąką.

Krótko wyrobić ręką i podzielić na 8 równych części.

Każdą część zagnieść ręką w kształt kulki, a następnie lekko rozpłaszczyć.

Zrobić palcem dziurkę w środku.

Dziurkę poszerzyć kręcąc dwoma palcami. Dziurka powinna mieć ok. 3 cm średnicy.

Tak uformowane bajgle odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Bajgle będzie trzeba przed pieczeniem włożyć na ok. 2 minuty do wrzącej wody.

W dużym garnku zagotować wodę (ok. 600 ml, poziom wody będzie niski).

Zmniejszyć ogień i dodać miód, sodę i sól.

Bajgle wrzucać po 4 do wody i gotować po minucie z każdej strony.

Po wyjęciu z wody przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać makiem oraz sezamem.

Piec ok. 20 minut w temp. 200°C (piekłam z termoobiegiem).

Inspiracja: https://www.kwestiasmaku.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.