
Tradycyjne bajgle należy przed pieczeniem włożyć do wrzącej wody. Można posypać makiem lub sezamem.
Składniki na 8 bajgli:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- mak i sezam do posypania
Do gotowania:
- 600 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli
Mąkę przesypać do miski.
Ciepłą (nie gorącą!) wodę wymieszać z miodem i drożdżami, a następnie dodać do mąki.
Dosypać soli.
Wszystko dokładnie wymieszać – najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami do czasu uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Można też wymieszać przy pomocy miksera planetarnego z hakiem.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut. Następnie znowu wyrobić przez kilka minut.
Ciasto przełożyć do plastikowego pojemnika i przykryć szczelnie pokrywką.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temp. pokojowej.
Następnie przełożyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Ciasto wyjąc z lodówki i przełożyć na blat podsypany mąką.
Krótko wyrobić ręką i podzielić na 8 równych części.

Każdą część zagnieść ręką w kształt kulki, a następnie lekko rozpłaszczyć.
Zrobić palcem dziurkę w środku.
Dziurkę poszerzyć kręcąc dwoma palcami. Dziurka powinna mieć ok. 3 cm średnicy.
Tak uformowane bajgle odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Bajgle będzie trzeba przed pieczeniem włożyć na ok. 2 minuty do wrzącej wody.
W dużym garnku zagotować wodę (ok. 600 ml, poziom wody będzie niski).
Zmniejszyć ogień i dodać miód, sodę i sól.
Bajgle wrzucać po 4 do wody i gotować po minucie z każdej strony.
Po wyjęciu z wody przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać makiem oraz sezamem.
Piec ok. 20 minut w temp. 200°C (piekłam z termoobiegiem).

Inspiracja: https://www.kwestiasmaku.com/