Domowa bagietka z chrupiącą skórką. Przepis na dwie średniej wielkości bagietki.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 150 g chłodnej wody
- mąka do podsypywania
- oliwa z oliwek
- szczypta soli gruboziarnistej
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami.
Dodać zimną wodę i wymieszać łyżką.
Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok. 14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i delikatnie oprószyć ją mąką.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Boki ciasta zagarnąć ręką do środka, tworząc kulę.
Ciasto przełożyć na ściereczkę łączeniem w dół.
Zakryć brzegami ścierki i odstawić na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzać do 250°C.
Ciasto podzielić na dwie części i na posypanej mąką stolnicy uformować w podłużny kształt (delikatnie rozciągając i rolując).
Bagietki ułożyć na wysmarowanej oliwą formie z piekarnika lub specjalnej formie do pieczenia bagietek.
Posmarować po wierzchu oliwą i posypać solą morską.
Piec przez ok. 20-25 minut do ładnego zrumienienia (piekłam 22 minuty).
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/