Bagietka

Domowa bagietka z chrupiącą skórką. Przepis na dwie średniej wielkości bagietki.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 g chłodnej wody
  • mąka do podsypywania
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami.

Dodać zimną wodę i wymieszać łyżką.

Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok. 14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość.

Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i delikatnie oprószyć ją mąką.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

Boki ciasta zagarnąć ręką do środka, tworząc kulę.

Ciasto przełożyć na ściereczkę łączeniem w dół.

Zakryć brzegami ścierki i odstawić na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości).

Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Ciasto podzielić na dwie części i na posypanej mąką stolnicy uformować w podłużny kształt (delikatnie rozciągając i rolując).

Bagietki ułożyć na wysmarowanej oliwą formie z piekarnika lub specjalnej formie do pieczenia bagietek.

Posmarować po wierzchu oliwą i posypać solą morską.

Piec przez ok. 20-25 minut do ładnego zrumienienia (piekłam 22 minuty).

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*