Babeczki twarogowo-owsiane

Babeczki twarogowo-owsiane

Babeczki z sera twarogowego i płatków owsianych. Można je jeść zarówno na słodko (np. z dodatkiem ulubionych owoców) jak i wytrawnie (np. z serkiem twarogowym i ziołami).

Z przepisu wychodzi 9 babeczek pieczonych w formie na muffiny.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 10 łyżek mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej do wysmarowania formy

Płatki zalać mlekiem i jogurtem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać je mikserem z serem i jajkiem.

Masę przełożyć do formy na muffiny wysmarowanej olejem. Każde zagłębienie wypełniamy do pełnej wysokości. Babeczki nie rosną w trakcie pieczenia.

Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu.

Babeczki twarogowo-owsiane 2

2 komentarze

  1. Świetny przepis. Super, że babeczki można jeść „na słodko” i „na słono” :), Pycha!!!

  2. Te babeczki wyglądają fantastycznie 🙂 Pychota 🙂

Dodaj komentarz