Babeczki czekoladowe z kremem i owocami

Babeczki

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe.

Ciasto na muffinki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Krem i owoce:

  • 200 g sera mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody)

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao).

Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut.

Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę i miksować do uzyskania puszystej konsystencji.

Na wystudzone babeczki wyłożyć krem i pokrojone owoce.

Dodaj komentarz