Baba ziemniaczana

baba-ziemniaczana-2

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku 🙂 Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

baba-ziemniaczana-3

Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Podłużną foremkę o wymiarach ok. 28 x 9 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną i dokładnie uklepać łyżką. Piec ok. 60 minut w temperaturze 190°C. Kroić kilka minut po upieczeniu.

baba-ziemniaczana

Dodaj komentarz