Arepa

Małe placuszki z mąki kukurydzianej masa harina (czyli z mąki z ugotowanej i wysuszonej kukurydzy). Są tradycyjnym daniem kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej. Po przekrojeniu wzdłuż można je nadziewać mięsem i warzywami.

W tym roku chcę przygotować 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link):

MIEJSCE 20 – AREPA

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej masa harina
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Mąkę wymieszać łyżką z wodą i solą.

Zagnieść rękami ciasto i odstawić na około 30 minut.

Ciasto podzielić na 8 równych części.

Każdą część uformować w kulkę i rozpłaszczyć na placek o średnicy ok. 10 cm.

Placki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju po ok. 5 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*