Małe placuszki z mąki kukurydzianej masa harina (czyli z mąki z ugotowanej i wysuszonej kukurydzy). Są tradycyjnym daniem kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej. Po przekrojeniu wzdłuż można je nadziewać mięsem i warzywami.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 20 – AREPA
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej masa harina
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Mąkę wymieszać łyżką z wodą i solą.
Zagnieść rękami ciasto i odstawić na około 30 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych części.
Każdą część uformować w kulkę i rozpłaszczyć na placek o średnicy ok. 10 cm.
Placki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju po ok. 5 minut.