Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe 2

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami.  Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm).

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g)
  • 1 kg sera mascarpone
  • 9 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka syropu z owoców lub konfitury po odlaniu owoców (jak najrzadszej)
  • 1/3 szklanki wody
  • 25 ml brandy

Żółtka ubić mikserem z cukrem na jasną masę. Miksować na wysokich obrotach.

Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera.

Przygotowaną masę odstawić do lodówki.

Tiramisu owocowe

Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy.

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby).

Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym.

W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów.

Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami.

Tiramisu owocowe 3

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.