Pavlova

pavlova

Słodka, puszysta beza przełożona kremem z mascarpone i bitej śmietany.

Beza:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Białka ubić na pianę. Dodawać po łyżce cukier i ciągle mieszać. Na koniec ubijania piana powinna być sztywna i błyszcząca. Dodać wtedy mąkę oraz ocet i mieszać jeszcze przez chwilę.

Pianę wyłożyć w kształcie okręgów o średnicy około 22-25 cm na dwie blachy wyłożone papierem. Piec 5 minut w temperaturze 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec około 120 minut. Krążki bezowe wystudzić.

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 mg sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru

Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ser mascarpone i miksować jeszcze przez chwilę. W zależności od upodobań można dodać większą ilość cukru.

Dodatkowo: owoce sezonowe (truskawki, borówki, maliny)

Bezę przełożyć kremem. Na wierzchu również posmarować niewielką ilością kremu oraz udekorować owocami.

Dodaj komentarz