20 najlepszych potraw świata

Wykonanie 20 najlepszych potraw świata (według listy CNN) było moim postanowieniem nowoworocznym 🙂

Bardzo ciekawe doświadczenie, które polecam wszystkim lubiącym gotować i eksperymentować w kuchni.

Dania podzieliłabym na kilka kategorii (poniżej w nawiasach znajdziecie moją subiektywną ocenę):

  • Znane i lubiane,
  • Smaczne, ale według mnie niezasługujące na TOP 20,
  • Co to danie robi na liście najlepszych potraw świata?!,
  • Odkrycie, będę robić!

Poniżej znajdziecie linki do potraw.

20. AREPA (smaczne, ale według mnie niezasługujące na TOP 20)

Ciekawe placuszki/bułeczki, które można dowolnie nadziewać.

19. BUNNY CHOW (odkrycie, będę robić!)

Zaskakująca forma podania bardzo aromatycznego curry. Farsz na pewno powtórzę, ale chyba wolę podanie z ryżem.

18. SZISZ KEBAB (odkrycie, będę robić!)

Super pomysł na szaszłyki. Mięso szybko się przygotowuje, a najlepiej smakuje z jogurtowym sosem (przepis również po kliknięciu w link).

17. HOMAR (znane i lubiane)

Homara lubię, ale nigdy wcześniej nie przygotowałam samodzielnie. Zdecydowałam się na opcję mrożonego homara. Odpowiednie rozkrojenie jest pewnym wyzwaniem (opis znajdziecie w przepisie).

16. PASTÉIS DE NATA (znane i lubiane)

Pierwszy raz próbowałam w Portugalii. Pyszne, delikatne ciasteczka z budyniowym kremem. Podobnie jak w przypadku homara – danie znałam, ale nigdy wcześniej nie przygotowywałam samodzielnie. Polecam jako prosty deser.

15. PIEROGI (znane i lubiane)

Uwielbiam!!! Jedyny problem z pierogami, to ich przygotowywanie, które jest niestety dość pracochłonne.

14. DONUTS (znane i lubiane)

Chyba wolę tradycyjne pączki (bez dziurki, a za to z nadzieniem), ale te również są bardzo smaczne.

13. KUKURYDZA (znane i lubiane)

Super dodatek do obiadu. Szczególnie lubię do dań z grilla. Link prowadzi do przepisu na kukurydzę z piekarnika z masłem czosnkowo-paprykowym. Pycha!

12. KURCZAK PIRI-PIRI (odkrycie, będę robić!)

Bardzo polecam sos z pieczonej papryki. Myślę, że można stosować do różnych rodzajów mięsa.

11. RENDANG (smaczne, ale według mnie niezasługujące na TOP 20)

W tym przypadku improwizowałam, ponieważ oryginalne danie przygotowuje się z wołowiny, której nie jadam. Danie według mnie jedynie poprawne i dość smaczne, ale na pewno niezasługujące na miejsce w mojej ulubionej dwudziestce. Może z wołowiną smakowałoby lepiej 😉

10. KURCZAK MUAMBA (co to danie robi na liście najlepszych potraw świata?!)

W tym przypadku byłam rozczarowana. Danie zapowiadało się bardzo smacznie, ale ilość oleju była dla mnie zdecydowanie za duża. Za tłuste.

9. Lody (znane i lubiane)

Chyba podobnie jak w przypadku pierogów – nie ma co komentować, po prostu uwielbiam! Doszłam też do wniosku, że za rzadko robię domowe lody.

8. TOM YUM GONG (odkrycie, będę robić!)

Aromatyczna, ale zarazem bardzo lekka zupa. Nie wiem czemu nie natknęłam się na nią wcześniej. Będę powtarzać.

7. PENANG ASSAM LAKSA (co to danie robi na liście najlepszych potraw świata?!)

Największe rozczarowanie! Nie wykluczam, że zrobiłam coś nie tak (bazowałam na przepisach znalezionych w internecie). Może jeszcze kiedyś zdecyduję się poprawić przepis, ale na razie stwierdzam, że to nie moje smaki (makrela, mleko kokosowe, ananas – jakoś nic mi tu nie pasuje).

6. HAMBURGER (znane i lubiane)

W tym przypadku również improwizowałam, bo nie jadam wołowiny 😉

Zdecydowałam się na wykonanie burgera drobiowego. Super domowy fast food!

5. KACZKA PO PEKIŃSKU (odkrycie, będę robić!)

Nieskromnie napiszę – najlepsza kaczka jaką jadłam!

4. SUSHI (znane i lubiane)

Przygotowuję dość często. Idealny pomysł na kolację we dwoje.

3. CZEKOLADA (znane i lubiane)

Lubię każdą – mleczną, gorzką, a nawet białą 😉

Nigdy wcześniej nie przygotowywałam samodzielnie w domu. Warto zaopatrzyć się w specjalne foremki, a potem już można szaleć z dodatkami.

2. PIZZA (znane i lubiane)

Moja jedyna uwaga jest tylko taka, że powinna zająć pierwsze miejsce 🙂

1. Massaman curry (odkrycie, będę robić!)

Słodko-pikantne curry. Na mojej subiektywnej liście nie znalazłoby się co prawda na pierwszym miejscu, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Polecam!

5 komentarzy

  1. Jestem pod wrażeniem pani umiejętności!

  2. Kurczak muamba wygląda rewelacyjnie.

  3. Ciekawe wyzwanie i doświadczenie. Twoje dania świetnie się prezentują.

Skomentuj Wiktoria Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.